Assendelft

Assendelft

Assendelft is een lintdorp in Noord Holland wat vanaf 500 voor christus zijn bestaan heeft gekregen. Tot 1974 was Assendelft een zelfstandige gemeente en qua oppervlakte de grootste gemeente van de Zaanstreek. Daarna is het overgegaan naar de gemeente Zaanstad. Het dorp telt (2022) ongeveer 26.000 inwoners.

Watertoren assendelft

een stukje geschiedenis

Het dorp is van oorsprong opgedeeld in diverse buurtschappen, het Noordeinde, de Kerkbuurt en het Zuideinde. Later zijn daar Langeheit en Buitenhuizen bijgekomen.
In het westen van Assendelft vindt je een groot poldergebied met het buurtschap Busch en Dam. Aan de oostzijde vindt je de buurtschappen Vrouwenverdriet en Nauerna.

Vanaf de jaren 90 is de vinex wijk Saendelft erbij gekomen. Deze wijk is verdeeld in 3 delen; Waterrijk, Parkrijk en Noord. Saendelft ligt ten noorden van Noordeinde en ten zuiden van Langenheit.

Assendelft heeft de langste Dorpsstraat van Nederland, deze is 7,2 km lang en loopt van het Noordzeekanaal tot aan Krommenie.

Eigen vlag

Assendelft heeft een eigen vlag die vanaf 1501 kenmerkend is voor het dorp. Het is een rode vlag met daarop een steigerend wit paard. Op diverse plekken in het dorp is dit afbeelding terug te vinden;

  • op de voorgevel van het voormalige gemeentehuis in het centrum
  • in het Zaans museum ligt een banier, dit hing lange tijd in de raadzaal van het gemeentehuis
  • sommige bewoners laten de vlag wapperen of hebben een plaatje met deze afbeelding op de gevel hangen.

De watertoren

De watertoren is gebouwd in 1885 en is de oudste watertoren die nog bestaat, al wordt hij niet meer gebruikt voor deze functie.
Het rechte kokervormige lichaam is zeer kenmerkend, bovenin de toren zit een gietijzeren reservoir. In 1922 is een betonnen reservoir op de bestaande toren gebouw, met een aangepast uiterlijk aan de buitenkant.

De watertoren is in particulier bezit en herbergt momenteel kantoorruimtes en een restaurant.

Oorlogsmonument

In het dorp bij de Sint Odulphuskerk staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog.
Dit monument wordt ook we De ruggegraat genoemd.

Kortebaandraverij

kortebaandraverij

In 1988 werd de eerste kortebaandraverij in Assendelft gereden. Dit gebeurde op de Dorpsstraat, deze werd deels afgezet voor doorgaand verkeer, er werd zand op de weg gestort en het racen kon beginnen. Elk jaar keert dit evenement terug.

Vanaf 2022 is de locatie verhuisd naar een straat in de woonwijk achter de Dorpsstraat omdat de horeca teveel hinder ondervind van dit evenement, het is niet meer bereikbaar door de afzetting en loopt zo veel omzet mis.

Een leuk, druk bezocht jaarlijks terugkomend spektakel waar veel dorpsbewoners op afkomen.

Wat heeft Assendelft nog meer te bieden?

Ondanks dat het een dorp is kun je er veel vinden.
Er is voldoende gelegenheid om te sporten in het complex De Omzoom, waar je ook kunt genieten van een heerlijke wandeling tussen de weilanden.
Er is een winkelcentrum met een gezondheidscentrum.
Het heeft diverse uitgaansgelegenheden en restaurants.
Er is zelfs een ijsvereniging die alleen gebruik maakt van natuurijs.

Wat niet in het dorp te vinden is ligt er net buiten in de grote steden Zaandam en Amsterdam.
Met de trein of de auto ben je daar zo, het is zelfs met de fiets te doen.

In het weekend bij mooi weer zie je alle mensen fietsen, wandelen, skeeleren, voetballen, kinderen die buiten spelen, mensen met een fototoestel. Genoeg leven in de brouwerij dus.

Wil je weten waarom ik in dit dorp ben komen wonen?
Kijk dan naar mijn blogpost Waar ik woon

 

Wat weet jij van het dorp Assendelft?
Ben je er wel eens geweest?

Deel het bericht gerust

2 reacties op “Assendelft”

  1. Het is één van de plaatsen waar ik wel eens doorheen fiets. Mooie plek, met de langste dorpstraat van Nederland als ik het goed heb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.