Barbecueën zonder vlees

Zodra het mooi weer is ruik je overal de barbecue, iedereen lijkt hetzelfde te eten die dag. De vleesschotels vliegen de deur uit bij de supermarkt omdat iedereen denkt dat dat zo hoort. Maar ook barbecueën zonder vlees kan prima.
Als we met vrienden gaan barbecueën neem ik graag zelf mijn vleesvervangers mee. Dit doe ik bewust omdat ik zelf weet welke wel en niet lekker zijn. Meestal neem ik een vegan worstje en burgertje mee, meer hoef ik niet. Ik eet liever veel groente en een broodje erbij.

Barbecueën zonder vlees, kan dat?

vegetable skewer, paprika, tomato-3317060.jpg

Ja natuurlijk kan dat, waarom zou het niet kunnen.

De supermarkt ligt vol groente en fruit waar je heel veel mee kan doen. En dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Tegenwoordig is de keus aan vleesvervangers enorm, die kunnen prima op de barbecue. Let wel op dat de vleesvervangers niet te lang op de barbecue liggen, dan verbranden ze en dat zou zonde zijn.
Verder kan je natuurlijk gewoon salade en stokbrood eten.

Hieronder een aantal ideeën voor barbecueën zonder vlees.

Lekker makkelijk

Gepofte aardappel;
Neem een (zoete) aardappel en boen hem goed schoon, wikkel hem in aluminium folie en leg hem tussen de kolen.
Je kan hem ook insnijden en daar zelfgemaakte knoflookboter tussen doen, eventueel nog wat Italiaanse kruiden erbij.

Hasselback aardappel;Neem een schoon geboende aardappel en snij hem in tot ongeveer de helft. Snij een teentje knoflook in dunne plakjes en steek die ertussen. Besprenkel met olie en zout.
Leg de aardappel op een grillschaal en keer regelmatig om.
Na ongeveer 40 minuten zijn ze gaar.

Geroosterde maiskolf;
Hier hoef je niks aan te doen, deze kan zo op de barbecue.

Champignons;
Doe een aantal champignons op een spies of satéprikker en roosteren maar. Ze hoeven niet zo lang op de grill.

Groene asperges;
Leg ze van te voren in olie met knoflook en kruiden.
Rooster ze tot ze mooie grillstrepen hebben.

Venkel;
Snij de venkel in de lengte door de helft, leg op het rooster.
Op de barbecue komt de anijssmaak extra tot zijn recht en wordt de venkel zelfs iets zoeter.

Geroosterde ananas;
Maak een schijf ananas en leg die op het rooster.

Spiesjes;
Spiesjes kan je maken met wat jij lekker vind.
Blokjes courgette, champignons, paprika, ananas, vegetarische balletjes, kipstuckjes, plakje wortel, partje ui, blokjes tofu, cherry tomaatjes.

Aubergine;
Snij de aubergine in de lengte door de helft, snij verticale lijnen in 2 richtingen zodat je blokjes krijgt. Bestrijk met olie, knoflook en kruiden. Rooster de aubergine op de gesneden kant, binnen 10 minuutjes kan je aanvallen.

Heb je al genoeg keus voor barbecueën zonder vlees?

Vleesvervangers op de barbecue

Wil je toch iets van vlees op de barbecue dan is er genoeg keuze in de supermarkt. Ik moet er wel bij zeggen dat de ene supermarkt een groter assortiment heeft dan de andere. Het loont zeker om dat eens uit te proberen.

Wat kan goed op de barbecue?

Worstjes;
Er zijn verschillende soorten, barbecue, chipolata, braadworst, worstjes met rooksmaak.

Burgers;
Ook hier is de keuze reuze. Je hebt groenteburgers, krokante kip, champignon, paprika, kip, mc2, beyond, incredeble.

Ribs;
Zelfs een vervanger voor biefstuk, spareribs en kipfilet.

Voor op een broodje;
Je kan ook pulled pork, shoarma, gyros, pulled chicken in een grillschaal leggen en als het gaar is op een broodje doen.
Lekker met saus, augurk, tomaat.

burger, hamburger, roll-2762431.jpg

Tips!

De meeste vleesvervangers zijn snel klaar omdat ze voorgegaard zijn, daarom hoeven ze maar kort op de barbecue. Een paar minuten aan elke kant, zodat ze goed warm zijn en mooie grillstrepen hebben.

De kipstukjes kan je marineren waardoor ze extra lekker gaan smaken. Zet ze de avond van te voren in de marinade en rijg ze op een spies, zo heb je vegan saté. Beetje zelfgemaakte satésaus erbij.......hmmmm.

Houten spiesjes even 30 minuten in water laten weken, zo verbranden ze niet op de barbecue.

Sausjes

Niet alle sausjes zijn vegan, maar het is niet moeilijk om het zelf te maken. Er zijn ook diverse sausjes te koop in de supermarkt als je geen zin of tijd hebt om het zelf te maken.

Knoflooksaus;
Neem vegan mayo, paar teentjes geperste knoflook, (gedroogde) peterselie, verse bieslook, beetje water en zwarte peper.
Meng alles door elkaar, breng op smaak zoals jij wil.

Satésaus;
Neem 100% pindakaas, meng daar sojamelk of kokosmelk door tot het een saus achtige structuur heeft. Beetje ketjap en sambal naar smaak toevoegen. Tot slot kan je er nog een uitgesperst knoflookteentje bij doen.

Tzatziki;
Neem een halve komkommer en rasp deze fijn. Pers een teentje knoflook en een halve citroen uit. Doe 300 gram soja yoghurt (naturel) in een schaal en roer de knoflook en het sap van de citroen erdoor. Voeg gedroogde dille en peper en zout naar smaak toe. Tot slot roer je de geraspte komkommer erdoor.

Ik hoop dat ik je genoeg inspiratie heb gegeven om te gaan barbecueën zonder vlees.

Misschien vind je dit recept ook interessant;
Vegan aardbeientaart
Lekker als toetje.

Spread the love

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *