Bloeddruk verlagen op een natuurlijke manier

Hoe kun je de bloeddruk verlagen zonder medicijnen?

Dat kan op verschillende manieren.

Let op!!! Ik ben geen dokter en zeg ook zeker niet dat medicijnen niet nodig zijn, maar ik ben wel van mening dat je veel kan oplossen door je voeding en lifestyle aan te passen.

Zelf heb ik al jaren een hoge bloeddruk die nu redelijk stabiel is, gemiddeld 140/90.
Natuurlijk heb ik als eerste medicijnen gekregen om de bloeddruk snel te verlagen. Dat heeft ook zeker wel geholpen, maar van de 7 verschillende pilletjes die ik had geprobeerd liep ik elke dag met hoofdpijn rond. Dat is geen pretje kan ik je zeggen.
Je voelt je niet meer happy, bent snel aangebrand of geïrriteerd en dat heeft ook zijn invloed op je werk en relatie.

In samenspraak met mijn huisarts had ik besloten geen medicijnen meer te gebruiken en mijn bloeddruk te verlagen op een natuurlijke manier. Ik controleer mijn bloeddruk zelf thuis en trek aan de bel als het niet goed gaat. Elk jaar moet ik op controle komen, dan wordt er bloed geprikt en moet ik urine inleveren. Aan de hand van de uitslagen kijken we of alles er nog goed uitziet. Ik laat altijd een paar dingen extra testen in mijn bloed omdat ik grotendeels vegan eet, zoals vitamine B12 en D3. Kijk naar mijn artikel als je meer wil weten over veganisme ?
Door de hoge bloeddruk is mijn nierfunctie sterk gedaald, dit wordt aan de hand van mijn urine in de gaten gehouden. Als er teveel eiwitten in zitten dan is dat niet goed, de filtertjes die in de nieren zitten werken bij mij niet zo goed meer. Gelukkig heb ik er geen last van maar het moet wel gecontroleerd worden en niet nog meer verslechteren.

Laat ik beginnen met jouw te vertellen hoe je de bloeddruk kunt verlagen op een natuurlijke manier.

Bloeddrukmeter

Roken

Roken is nergens goed voor, alleen maar verslavend en je spekt de staatskas ermee. Als het lukt kan je er beter mee stoppen. Ik weet uit ervaring dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar waar een wil is is een weg. Wist je dat er 4000 chemicaliën en 70 kankerverwekkende stoffen in tabaksrook zitten?

Gewichtsverlies

Als je overgewicht hebt heeft dit een ongunstige invloed op je bloeddruk. Het is wenselijk om een gezond BMI te hebben. Let dan vooral op de verhouding tussen je lengte en lichaamsbouw.
Door overgewicht moet je lichaam harder werken om al het bloed rond te pompen, hierdoor gaat je bovendruk omhoog. Heb je last van overgewicht zou je kunnen proberen wat gewicht kwijt te raken, zo kan je je bloeddruk verlagen.

Sporten

Beweging heeft een gunstige invloed op je bloeddruk. En je hoeft echt niet meteen naar de sportschool toe om te bewegen. Maak een lekkere wandeling in je pauze, neem is wat vaker de trap, ga 's avonds een blokje om of spring op de fiets, ga lopend boodschappen doen, ren de trap op en neer.
Dit zijn maar een paar voorbeelden van beweging die je makkelijk in je dagelijkse leven kan toepassen.
Ik houdt helemaal niet van de sportschool maar thuis sport ik wel regelmatig. Op de zolder heb ik een sportkamer gerealiseerd met een loopband en een puzzel-mat als ondergrond. Daar doe ik een kettlebell training, yoga, ben ik aan het touwtje springen, train ik mijn buikspieren op een fitness bal of zit ik te mediteren. Kijk ook eens bij mijn blog verplicht sporten of Zwemmen
Kijk wat jij leuk vind, je hebt er echt niet veel voor nodig.

Zout en suiker

In bijna alles wat we eten zit teveel zout en suiker, dit zorgt ervoor dat je bloeddruk omhoog gaat.
Dat te veel zout slecht voor je is weten we wel maar dat suiker ook een slecht effect heeft op je bloeddruk weet niet iedereen. Per dag mag een volwassen mens 6 gram zout en 50 gram suiker, daar zit je al snel overheen.

Wat kun je hieraan doen?

Om je bloeddruk te verlagen op een natuurlijke manier is dit zeker de moeite waard.
Hou één dag een dagboekje bij van wat je eet en drinkt, reken maar uit hoeveel gram zout je dan hebt binnen gekregen. Wedden dat je schrikt!! Dit geldt overigens ook voor de hoeveelheid suiker.
Ik gebruik hier een app voor Cronometer, maar er zijn meerdere apps die dit doen.
Kijk eens op de etiketten van producten die je wilt kopen en zie hoeveel zout en suiker er in verstopt zit.
Wist je bijvoorbeeld dat alle voorverpakte producten veel zout bevatten?
En wat dacht je van ijs, frisdrank en sausjes.
Wist je ook dat suiker onder 130 verschillende namen benoemd wordt op de etiketten? Welke naam de suiker ook heeft, je lichaam ziet het gewoon als suiker.

Ontspanning

Neem je rust om tot ontspanning te komen, dat heeft iedereen nodig om de stress te verminderen.
Wat geeft jouw ontspanning?
Lees een boek, doe een kort dutje, ga lekker wandelen, luister een podcast, ga mediteren.
Doe in ieder geval iets waar je je goed bij voelt en wat je leuk vindt.

Alcohol

Alcohol mag je drinken, maar als je meer dan 2 glazen per dag drinkt kan dat je bloeddruk negatief beïnvloeden. Er zit wel een verschil tussen mannen en vrouwen.
Mannen mogen 2 glazen per dag en vrouwen maar 1 glas per dag.

Koffie

Wist je dat koffie je bloeddruk omhoog brengt?
Doe ook nooit een bloeddrukmeting als je net koffie hebt gedronken, er moet minimaal een half uur verstreken zijn na koffie inname. Het zou het beste zijn als je niet meer dan 2 koppen koffie drinkt op een dag.

Vlees

Ik denk niet dat je weet dat veel vlees eten slecht is voor je bloeddruk, dat wist ik ook niet.
Totdat ik zelf veganistisch ging eten en zag dat mijn bloeddruk omlaag ging. Nou at ik niet echt veel vlees, maar ja.....er is je geleerd dat je groente, aardappels en vlees moet eten als diner. Dus elke dag een stukje vlees ging er wel in. Varkensvlees bevat teveel vet, probeer het bij kip en mager rundvlees te houden.

Vezels

Als je meer vezels eet zal dat je bloeddruk verlagen. Eet meer groente en fruit,daar zitten niet alleen vezels in maar ze hebben ook gezonde voedingsstoffen. Vezels verminderen ook je hongergevoel, gunstig als je wat moet afvallen.

Supplementen

Tegenwoordig zijn er ook diverse supplementen te koop die een gunstige invloed hebben op het verlagen van de bloeddruk. Denk bijvoorbeeld aan Knoflook, Meidoorn Hibiscus of een samengesteld supplement speciaal voor de bloeddruk. Er is genoeg te koop op het internet, de moeite waard om eens naar te kijken.
Let wel op dat als je medicijnen gebruikt eerst even overlegt met de arts of apotheek of het kwaad kan dat je een bepaald supplement wil nemen. Supplementen zijn geen vervanging voor medicijnen maar kunnen wel een gunstig effect hebben op het verlagen van de bloeddruk.

Ik hoop dat ik je waardevolle informatie heb gegeven waar je mee aan de slag kan om je bloeddruk te verlagen op een natuurlijke manier. Een te hoge bloeddruk is echt een serieuze ziekte, het wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd.
Blijf verstandig en doe dit wel altijd in overleg met je arts.

Op deze pagina staan affiliate links, door hierop te klikken krijg ik een kleine vergoeding van jouw aankoop. Het kost jouw niks extra's, maar hierdoor kan ik mijn blog blijven onderhouden.

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.