Hoe belangrijk is SEO eigenlijk?

Bij het starten van een blog weet je vast niet wat SEO is, dus hou je je al helemaal niet bezig met het bedenken hoe belangrijk SEO eigenlijk is. Toen ik net begon had ik er ook geen kaas van gegeten, ik wist wel wat het betekende maar niet hoe je het moest gebruiken en al zeker niet hoe belangrijk SEO eigenlijk is. Als je niet weet wat het betekend, SEO staat voor Search Engine Optimalisation. Dat is het verbeteren van de vindbaarheid voor de zoekmachines. Je moet weten dat 95% van de bezoekers via Google op jouw website komen, dus daarom is het belangrijk dat je gevonden wordt.

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat jouw blog/website meer bezoekers gaat krijgen. Ik neem aan dat je dat wel wil, tenzij je het alleen voor jezelf doet en je website/blog privé is.
Maar als je wil dat je blog door anderen gelezen word zal je ervoor moeten zorgen dat hij ook gevonden kan worden.
Wat doe jij als je wat wil weten? Dan ga je toch ook naar Google.

seo, sem, marketing-758264.jpg

SEO bestaat uit verschillende onderdelen

SEO is niet één ding wat je moet aanpakken maar bestaat uit verschillende onderdelen. Ieder onderdeel zorgt er weer voor dat je makkelijker gevonden wordt op Google. In hoe belangrijk is SEO eigenlijk wordt het een stuk duidelijker. Na het lezen van onderstaande onderdelen kan je zelf aan de slag.

 1. Alt-tekst; 
  Heb je hier wel eens van gehoord? Ik wist niet wat het was voordat ik begon met bloggen.
  Alt-tekst is de beschrijving die je geeft aan een foto die je plaatst in je bericht. Deze tekst is niet zichtbaar maar zorgt ervoor dat blinde mensen en Google de foto eigenlijk kunnen lezen. Er is een instelling voor waar je de alt-tekst kan gebruiken bij je foto.
 2. Tags;
  Tags zijn woorden die je gebruikt om in zoekopdrachten naar boven te komen. Stel jij zoekt op Google naar "Alt-tekst" dan komt het bericht wat ik heb geschreven en waarbij ik dit woord als tag heb gebruikt naar voren. Je kan heel veel tags toevoegen aan 1 bericht.
 3. Titel;
  De titel van je bericht is heel belangrijk, het kan je bericht maken of breken. De titel moet eigenlijk al vertellen waar het hele bericht over gaat. Het moet interessant genoeg zijn zodat mensen er op gaan klikken. Dit is zeker een onderdeel waar je aandacht aan moet besteden.
 4. Signaalwoorden;
  Signaalwoorden laten het verband zien tussen verschillende zinsdelen en alinea's. Als je ze te weinig gebruikt valt je tekst uit elkaar als het ware. Dit zijn een aantal signaalwoorden:
  Ondanks, daarnaast, ook, of, maar, dus, toen, daardoor, tegelijkertijd, als, eerst, want, zoals.
  Je kunt signaalwoorden zien als een soort wegwijzers in je tekst. De lezer begrijpt je verhaal dan beter.
 5. Backlinks;
  Een backlink is een link van jouw blogartikel op een andere website. Als je op een website zit en er staat een link naar een andere website is dat dus de backlink.
  Op deze manier kan je bekendheid krijgen, bezoekers die anders niet op jouw website waren gekomen.
  Hoe meer backlinks jouw blog krijgt, hoe belangrijker Google jouw blog waardeert.
 6. Tekst lengte;
  Je zal het niet zeggen, maar de lengte van je bericht is belangrijk. Google meet aan de hand van het aantal woorden in je bericht of het waardevolle informatie bevat.
  Een bericht moet minimaal 300 woorden bevatten om mee te tellen in de zoekresultaten. Zorg er wel voor dat je bericht waardevol en interessant is, daar kijkt de Google robot ook naar namelijk.
 7. Keywords;
  Dit zijn vrij vertaald "sleutelwoorden". Keywords in de tekst die je schrijft geven een snel beeld waar het artikel over gaat.
  Het is ook het woord waar op gezocht word op Google.
 8. Interne links;
  Dit is een link die je in je bericht plaatst en die verwijst naar een ander bericht op jouw website.
  Voor de lezer kan het interessant zijn dat artikel ook te lezen zonder dat hij er eerst naar moet zoeken.
  Interne links zorgen ervoor dat lezers langer op je website blijven.
 9. Externe links;
  Dit is een link die je plaatst in je bericht en die gaat dan naar een andere website. Dit heet ook wel backlink.
 10. Afbeeldingen;
  Een afbeelding in je bericht is meer dan alleen een plaatje.
  Het trekt meer lezers, laat je pagina er mooi uitzien en kan er voor zorgen dat het artikel geloofwaardiger is.
  Ook Google plaatst berichten met tenminste één plaatje hoger in de zoekresultaten dan een bericht dat alleen maar uit woorden bestaat.

Er zijn nog veel meer onderdelen die onder SEO vallen, maar dit zijn wel de belangrijkste die ik met je wil delen. Is het al een stukje duidelijker hoe belangrijk SEO eigenlijk is?

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Om je website bekendheid te geven zijn er een aantal dingen die meespelen om bezoekers te trekken. Maar het is net zo belangrijk om die bezoeker zo lang mogelijk op je website te houden.
Dit wordt allemaal gezien door Google en hoe vaker je website bezocht wordt hoe groter de kans is dat Google jouw website gaat zien als belangrijk.
Nou is dat natuurlijk niet het enige, er spelen meer dingen die net zo belangrijk zijn.

 • Bezoekers moeten zo lang mogelijk op de website blijven, anders wordt het bounce percentage te hoog. Als dit gebeurd denkt Google dat je niks waardevols te delen hebt.
 • Ze moeten verschillende pagina's bezoeken, dit wordt gezien als gebruiksvriendelijk en interessant.
 • Je moet genoeg content geplaatst hebben, dit zorgt er ook weer voor dat bezoekers een reden hebben om langer op jouw website te blijven.
 • Het moet een mooie uitstraling hebben. Geen heftige, onrustige lay-out. Niet de drukke pagina's, plaatjes die de boel opfleuren, makkelijk te lezen tekst, maar moet ook genoeg waardevolle informatie bevatten.
 • Je content delen op Social Media

Je ziet het, er komt meer bij kijken dan zomaar verhaaltjes schrijven en afwachten. Er gaat een hoop tijd zitten in de opbouw en in het onderhouden van je website/blog.

Ik heb een fulltime baan en doe het ernaast. Dat betekend dat ik zowel overdag voor mijn werk achter de computer zit als 's avonds voor mijn plezier om mijn blog te onderhouden.
Mijn man heeft vaak middag/avond dienst waardoor het geen stoorzender is in onze relatie. Ik ben er wel veel mee bezig maar door goed te plannen lukt dat prima. Soms lig ik voor op schema en heb ik onverwachts een dagje vrij, dan ga ik wat voor mezelf doen, plan een beauty dagje in, ga shoppen of bij iemand op visite. Het moet natuurlijk ook leuk blijven, als de motivatie weg is ga je het namelijk makkelijk verwaarlozen. Dat zou dan weer zonde zijn van je harde werk.

Ben jij bezig met het opzetten van een blog of website, laat het me weten in de reacties. Dan kan ik een kijkje komen nemen.

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.