Lente

De lente is het eerste seizoen van de vier die wij kennen.
In 1780 heeft de Duitse keurvorst Karl Theodor bedacht om elke 3 maanden een seizoen te noemen. Het woord lente is afgeleid van lengte, het lengen van de dagen.
De lente is de vruchtbaarste periode voor flora en fauna.

appelbloesem

Astronomische lente

De astronomische lente word bepaald door de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Als de zon loodrecht boven de evenaar staat begint de lente. Dat is op de dag dat de dag en nacht overal ter wereld ongeveer even lang zijn.

Meteorologische lente

De meteorologische lente is vastgelegd aan het begin van het seizoen.
Voor de lente is dat van 1 maart tot en met 31 mei.

Wat doet de lente met mens en dier?

Omdat de dagen langzaam aan langer worden (lengen) en de zonkracht sterker wordt maakt ons lichaam meer serotonine en dopamine aan. Deze stoffen zorgen ervoor dat wij ons beter in ons vel voelen en vrolijker worden. Dat is ook niet zo gek met al die vrolijke kleuren om ons heen, de zon die ons weer opwarmt en de bomen die weer groen beginnen te worden. Wie wordt daar nou niet blij van!!

De dierenwereld ontwaakt uit zijn winterslaap en zij beginnen met nesten bouwen om zich voort te planten. Je hoort de vogels fluiten en ziet de insecten weer vliegen.

kleine blauwe bloemetjes
Kersenbloesem
Tulpen

Ook de flora reageert op hogere temperaturen en de hoeveelheid zonlicht per dag. De knoppen van bomen en struiken komen tevoorschijn en schieten open. De bollen komen uit de grond, de bomen worden weer groen en geven weer kleur in de natuur. Door al de ontluikende bloemen kunnen de insecten weer aan het werk, zij zorgen immers voor de bestuiving waardoor de natuur zich kan blijven voortplanten.

Ik ben gek op bloemen en planten waardoor de lente echt mijn favoriete seizoen is. Elke dag loop ik een rondje door de tuin om te zien hoe de natuur zich ontpopt. Ik kan hier zo van genieten en wordt blij van al de kleuren die weer ontstaan. Er is zoveel te zien en de ontwikkeling gaat super snel, daarom kijk ik er elke dag naar.
Wat vandaag een knop is op een tak is morgen een prachtige bloem. Op warme dagen gaat het veel harder, dus geniet elke dag weer opnieuw.

De lente is het begin van de moestuin, de zaadjes mogen weer de grond in.
Wil je een moestuin beginnen kijk dan hier voor meer informatie, je hebt er niet veel voor nodig om te starten en iedereen kan het.

Wat is jouw favoriete seizoen? 

Deel het bericht gerust

2 reacties op “Lente”

  1. Alle seizoenen hebben wel iets. Ik vind die hele natuur gewoon het mooiste wat er is, en je ziet in elk seizoen weer iets anders. Het verveeld me nooit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.