Moestuin

Een moestuin

Als je het woord moestuin hoort denk je vast dat je een grote tuin moet hebben om groente te kunnen telen, maar dat is niet nodig. Je hoeft je niet meteen in te schrijven bij een tuinvereniging, iedereen kan ermee starten, ook leuk om met kinderen te doen.
Het is erg leuk om de ontwikkeling van zaadje tot eetbare plant mee te maken.

Wat heb je nodig voor een moestuin?

Je kan overal met een moestuin starten. Denk bijvoorbeeld aan keukenkruiden. Die kan je makkelijk telen op je vensterbank, in de keuken of in een pot op je balkon. Dan heb je ze lekker bijdehand als je aan je koken bent. Wat is er nou lekkerder dan verse kruiden!

Tegenwoordig kan je bij de bouwmarkten, tuincentra en online moestuin bakken kopen. Dat is meestal een houten vierkanten bak zonder bodem, ook wel een vierkante meter tuin genoemd. Met toebehoren kan je hem zelfs omtoveren tot een kas. Als je een beetje handig bent kan je dit ook zelf maken van een paar planken.

Omdat de vierkante meter tuin geen bodem heeft kan je hem op een vrij stuk aarde zetten, vullen met goede aarde en gelijk aan de slag gaan. Als je geen vrij stukje aarde hebt of de bak op het balkon wil zetten is het handig als je worteldoek gebruikt die je aan de binnenkant vastzet, dit is dan de bodem.

Het is handig om de vierkante meter tuin te verdelen in 12 vakjes, dit kan met dunne latjes of met een touw. Meestal zit dit bij het pakket als je het koopt. In de vakjes zaai je verschillende groenten. Vergeet niet een bordje, label of steker erbij te zetten met de naam van je zaadje. Als het eenmaal opkomt weet je niet meer wat wat is, veel plantjes lijken op elkaar namelijk.

Ga slim met de ruimte om

Een moestuin van een vierkante meter lijkt niet zo groot maar als je slim met die ruimte omgaat kan je er genoeg groente in verbouwen. Niet alle groente kan tegelijk geteeld worden en niet alles groeit boven de grond. Neem bijvoorbeeld sla en wortelen, die kunnen prima samen in één vakje. Sperziebonen moeten klimmen, bieten groeien onder de grond, radijsjes ook.
Zodra een groente geoogst is kan er weer wat anders op die plek.

Wanneer kan je beginnen met zaaien?

Het begint eind februari al met de eerste zaden, de meeste moeten eerst binnen gezaaid worden en gaan later na de vorst pas in de vierkante meter tuin. Let bij het zaaien goed op wanneer de beste tijd is om ze te zaaien. De ene groente doet het beter met veel zon en de andere groente houdt meer van wat lagere temperatuur. Tot de eerste helft van november kan er nog gezaaid worden, daarna is er een rustperiode.
In de winter is het te koud voor de jonge zaailingen, die vriezen dan kapot.

gardening, seeds, sowing-1117865.jpg

Meest gemaakte fouten

De meest gemaakte fout is dat men teveel zaden ineens zaait, of dat de kleine zaden te diep in de aarde worden gedaan waardoor ze niet opkomen en uiteindelijk verrotten.
Teveel of juist te weinig water gebeurd ook veel onder de beginnende moestuinder. Zaden hebben vocht nodig om te kunnen ontkiemen, maar door teveel water verzuipen ze. Je kan het beste de grond natmaken met een plantenspuit, zo spoel je de zaden niet weg. De grond moet altijd vochtig zijn.
Zorg ervoor dat de grond luchtig is, dan kunnen de zaden makkelijker ontkiemen. Als de grond is aangedrukt hebben de zaden daar veel kracht voor nodig om er doorheen te komen. Dat lukt ze niet altijd en dan komt er geen plantje boven de grond.

Goede en slechte combinaties

Er bestaan een aantal goede combinaties die ervoor zorgen dat je geen last van ziektes en plagen krijgt, dat heet combinatieteelt. Je zet dan verschillende soorten bij elkaar, dit kan insecten aantrekken die de andere plant nodig heeft voor de bestuiving.

Maar er zijn ook soorten die je juist niet bij elkaar moet zetten, ze kunnen bepaalde stoffen of geuren uitscheiden die de andere plant niet kan verdragen. Of de verkeerde insecten aantrekken, het licht en voedsel wegnemen. Let dus goed op wat je bij elkaar zet.

Goede combinaties;

Sla met wortel, prei tomaat, tuinbonen, aardbeien, kool, bieten, dille, radijs.
Aardbeien met spinazie, knoflook, wortel, kropsla, radijs.
Tuinbonen met kool, spinazie, andijvie, selderij, sla.
Bieten met radijs, kool, raap, uien, sla.
Wortel met knoflook, erwten, tomaat, snijbiet, aardbeien, bieslook, radijs, bonen, sla, prei, dille, kool, uien.
Aardappelen met spinazie, maïs, munt.
Tomaten met wortel, radijs, sla, prei, uien, peterselie, spinazie, rammenas.
Radijs met tomaten, bieten, aardbeien, kool, erwten, wortel.

Slechte combinaties;

Tomaten met aardappelen, venkel.
Bieten met wortelen.
Sla met selderij, peterselie.
Aardappelen met bieten, selderij, tomaten.
Tuinbonen met uien, venkel, knoflook, erwten.
Komkommer met radijs.
Aardbeien met koolsoorten.

Enige tips!!

Maak van te voren een plan welke groenten je wil zaaien.
Begin binnenshuis te zaaien, pas na ijsheiligen mogen de meeste plantjes de volle grond in.
Gebruik goede zaden, dan is de kans het grootst  dat ze ontkiemen.
Hou de grond vochtig, maar maak het niet te nat.
Draai de zaailingen elke dag zodat ze niet scheef gaan groeien, ze groeien altijd naar het licht toe.
Begin met makkelijke groenten zoals radijs, rucola, sla, tuinkers. Als er helemaal niks opkomt heb je er vast geen zin meer in.
Vergeet niet de zaden uit te dunnen, dit zorgt ervoor dat de grootste plantjes kunnen uitgroeien tot sterke, gezonde planten. Gebruik dus niet teveel zaden.
Zaai de zaden op het juiste moment.

Veel plezier!!!

Heb jij een moestuin of zaai jij groenten op een andere manier?
Welke groente is jouw favoriet?
Laat het me weten in de reacties.

Ik heb nog een andere hobby Bullet Journaling daar werk ik elke dag even in.

Deel het bericht gerust

2 reacties op “Moestuin”

  1. Leuk artikel. Als ik (weer) een tuin heb hoop ik ook een moestuin te kunnen aanleggen.
    Nu doe ik het in potjes op het balkon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.