Motorrijles

In de blogpost Nieuwe hobby heb ik het al gehad over motorrijden.
Ik ga nu ongeveer een half jaartje mee achterop bij mijn man met toerritten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik het ook heel erg leuk ben gaan vinden, zo leuk zelfs dat ik op motorrijles ga om het rijbewijs te gaan halen. Ik neem je mee op mijn reis naar het behalen van het motorrijbewijs.

motorrijles

Proefles

Op 27 mei 2022 had ik mijn proefles, super spannend vond ik het.
Ik had vlak daarvoor al één keer op de motor van mijn man een rondje mogen rijden en de nodige uitleg gehad. Dat was al gaaf en interessant.
Daarna was ik overtuigd dat ik zelf mijn rijbewijs voor de motor wilde gaan halen, dus de rijschool opgebeld en de proefles ingepland.

Mijn man was vrij, we zijn samen op de motor naar de rijschool gereden. Vanaf daar zijn we in een lesauto naar een oefenterrein gereden waar mijn motor klaar stond. Ik was behoorlijk zenuwachtig kan ik je zeggen, wel gezonde spanning hoor.

Ik kreeg eerst de basis uitleg over waar alles zit en hoe het werkt, logisch toch. Daarna mocht ik er opstappen en de motor starten.
Toen ik hem in de eerste versnelling mocht zetten ging het ook goed, alleen het moment van wegrijden, daar heb ik aardig mee lopen kloten zeg. Elke keer sloeg de motor af, ook al liet ik de koppeling heel langzaam los.

Uiteindelijk is het me toch gelukt, joepie!!
Ik heb een aantal rondjes gereden en wat stopproeven gedaan.
Het rondjes rijden ging lekker, maar zodra ik stil stond sloeg de motor weer af.
Aan het einde van de proefles stond ik stil en wilde ik draaien.
Ik was aan het zoeken naar het moment dat de motor begint te rijden (het aangrijppunt) en nog voordat ik die bereikt had begon ik mijn stuur de draaien omdat ik de bocht moest nemen. Dat was fout en voor ik het wist lag ik met motor en al op de grond.
Gelukkig viel ik niet hard, op mijn scheenbeen voelde ik een pijnlijk plekje en mijn voet zat vast onder de valbeugel.

Meer dan een schram en blauwe plek op mijn scheenbeen en een blauw plekje op mijn voet had ik niet gelukkig.
Ik moet wel zeggen dat ik me voor de les al had voorbereid dat ik een keer zal vallen, dus was de schrik ook niet groot.
Nadat alles weer klaar stond en ik uitleg had gekregen wat ik fout had gedaan mocht ik nog wat rondjes rijden.

Anderhalf uur is zo voorbij, de les zat er alweer op en met de auto zijn we teruggereden naar de rijschool. Daar hebben we de vervolglessen ingepland. Mijn man had foto's gemaakt en wat gefilmd.

1e rijles

Op 10 juni 2022 had ik mijn eerste echte motorrijles.
In mijn eigen auto zijn we weer naar het oefenterrein gereden.
Hier ben ik bezig geweest met de precisie stop en het maken van een noodstop. Dit moest gedaan worden met verschillende snelheden. In het begin is mijn motor een paar keer afgeslagen, maar dit keer had ik de koppeling veel beter onder controle.
Ik was ook niet zenuwachtig voor deze les, dat verbaasde me eigenlijk wel een beetje. Normaal ben ik super nerveus voor dit soort spannende dingen, maar nu niet.

De hele motorrijles ging super lekker, alles lukte ook gewoon.
En als kers op de taart mocht ik op de motor terugrijden naar de rijschool. Mijn medeleerling voorop, ik er achteraan en de instructeur in mijn auto achter mij.
Ik was helemaal trots op mezelf dat het zo goed ging, heb de hele dag in de wolken gelopen.

Nu moet ik hard gaan leren voor de theorie, had online een paar gratis proefexamens gedaan maar dat viel zwaar tegen.
Kijk al uit naar de volgende les.

Deel het bericht gerust

2 reacties op “Motorrijles”

    1. Hahaha😂😂😂
      Nou is een Harley niet mijn ding en zal de motor grotendeels gebruikt gaan worden om met een groepje te gaan toeren. Maar ik zal heus wel eens op de.motor naar het werk komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.