Novasure behandeling

Dit is een zeer persoonlijk verhaal, ik heb ook echt getwijfeld of ik mijn ervaring met de Novasure behandeling wel wilde plaatsen. Maar ik denk dat meer vrouwen (die in de overgang zitten) hier last van hebben. Ik wil dit alleen maar vertellen om te laten weten dat er iets aan te doen is.

Doordat ik in de overgang zit had ik ineens een onregelmatige menstruatie, normaal kon ik hem bijna op de dag timen. Die onregelmatigheid is niet het ergste, je moet gewoon zorgen dat je altijd iets bij je hebt.
Maar vanaf eind oktober 2020 werden de periodes steeds erger, met heviger bloedverlies. Dit koste veel energie van mijn lichaam en omdat het erg druk is op het werk, ik fulltime werk en mijn energie steeds lager werd moest er iets aan gebeuren. Het ging gewoon echt niet meer, ik ging er zelfs slecht van slapen omdat ik bang was dat het bed anders onder het bloed zou komen te zitten.

Vanaf 1 januari 2021 had ik de zoveelste menstruatie met hele heftige bloedingen en super grote stolsels erin. Zo heftig dat ik op mijn werk regelmatig doorlekte. Maar dan ook zo erg dat mijn hele spijkerbroek rood was, ik had die dag een lichte spijkerbroek aan 🙁
Dit was me twee keer gebeurd in dezelfde week. Je voelt je dan zo ellendig. Gelukkig werken er bij ons bijna alleen maar vrouwen dus die hebben er alle begrip voor. Ik heb toen in een stofjas gewerkt met mijn uggs eronder, echt super charmant.

Na ongeveer 3 weken bloeden was ik aan het eind van mijn latijn en heb ik de dokter gebeld voor een afspraak. Die had een paar oplossingen voor me, de meeste allemaal met hormonen of een spiraal., dat wilde ik allemaal niet. Die hevige bloedingen komen doordat je hormonen veranderen in de overgang. Je lichaam maakt geen progesteron meer aan en dat hormoon zorgt er juist voor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Omdat er geen eitje meer vrijkomt, deze zijn op bij mij, en mijn lichaam zit te wachten op dat eitje blijft die bloeding dus heel lang doorgaan.

Op internet had ik gelezen dat er een Novasure behandeling mogelijk was. Dat is een inwendige ingreep, dan branden ze het baarmoederslijm weg met een metalen netje. De dokter stemde vrij snel in en stuurde me door naar een gynaecoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk.

Ik was op van de zenuwen, had namelijk ook gelezen dat je van de behandeling erge buikkrampen kon krijgen. Deze zijn vergelijkbaar met weeën, die doen zeer, heb namelijk lang geleden een kind gebaard. Gelukkig nam de gynaecoloog de tijd en kon ik alles vragen wat ik wilde. Helaas moest ik nog anderhalve week wachten tot er plek was voor de behandeling. Omdat ik had verteld dat de bloeding zo heftig was keeg ik van de gynaecoloog een hormoon pil die ik 10 dagen moest slikken. Hierdoor zou de bloeding stoppen, daar was ik blij om, ik bloede inmiddels al 30 dagen achter elkaar. De pil had wel geholpen voor 2 dagen maar daarna bloede het weer verder, gelukkig niet meer zo heftig.

chirurg, dokter.jpg

De dag voor de daadwerkelijke behandeling moest ik een pil slikken die ervoor zorgde dat de baarmoedermond week werd. Dit was nodig omdat het iets opgerekt moest worden om dat netje erin te krijgen. Vlak voordat ik naar bed ging moest ik nog een pijnstiller nemen.

Mijn man had een vrije dag genomen om mij naar het ziekenhuis te rijden. Door de corona crisis mocht hij niet mee naar binnen, hij mocht me alleen bij de deur afzetten. Voor ik het wist was het zover en mocht ik naar de behandelkamer. Ze vroegen hoe het met me ging en ik kon alleen maar zeggen dat ik super nerveus was. Met 3 mensen om me heen werd ik vakkundig afgeleid. Twee waren allemaal vragen aan het stellen en de gynaecoloog zat tussen mijn benen en legde precies uit wat hij allemaal aan het doen was.

Als eerste kreeg ik verdovende prikken in mijn baarmoedermond. Op het moment dat ze de prik zetten moest ik kuchen, dan zou ik er het miste van voelen, dat klopte ook. Ik heb 3 prikken gekregen en helemaal niks ervan gevoeld. Daarna werd er een buisje ingebracht, daarin zit het netje wat ze aan de binnenkant van je baarmoeder plaatsen. Dit moet goed liggen om een optimaal resultaat te behalen. Als het netje goed ligt zenden ze ultrasone geluidsgolven uit die het wegbranden in werking zetten, dit duurde maar 2 minuten. Het zou een drukkend gevoel op de buik moeten geven, maar ook dat heb ik totaal niet gevoeld. Het was een goede pijnstiller waar ik erg suf van was. Ik heb de behandeling wel bewust meegemaakt en voor ik het wist zei de gynaecoloog "zo....dat was het".

Een beetje gedesoriënteerd werd ik naar een andere kamer geleid waar ik op een bed mocht liggen om bij te komen. Volgens mij heb ik zelfs nog even geslapen, maar dat weet ik niet zeker. Regelmatig kwam er iemand langs om te vragen hoe het ging en of ik wat wilde eten. Nou eten wilde ik wel, ik moest nuchter zijn voor de behandeling. Na het eten zou ik snel naar huis mogen, ik moest alleen nog even plassen. Dat lukte dus niet. Heb een groot glas water gekregen en al snel kondigde het plasje zich aan.

Ondertussen had ik mijn man een app gestuurd dat ik bijna weg mocht, hij stond dus al te wachten op de parkeerplaats de schat. Op advies van de arts had ik de komende twee dagen vrij genomen met de voorwaarde dat als het niet ging ik de rest van de week ook vrij zou zijn.

Eenmaal thuis heb ik veel geslapen en weinig pijn gehad. Wel een paar uur een zeurderige, licht krampachtige pijn in mijn buik gehad. Maar daar had ik pijnstillers voor gekregen, die heb ik ook ingenomen. Tegen de avond voelde ik me al beter. De dag na de behandeling ging het eigenlijk super goed, dus mijn werk gebeld dat ik er morgen weer zou zijn. En al snel voelde ik me weer normaal, vrolijk, ik had weer overal zin in. Het heeft nog wel ongeveer 6 weken lang gevloeid, geen bloed hoor maar wondvocht zoals ze dat noemen.

Al met al heb ik een zeer positieve ervaring met de Novasure behandeling gehad en ik zou het iedereen aanraden die last heeft van een heftige menstruatie met grote brokken slijmvlies.

Hier staat meer informatie over de Novasure behandeling zelf.

Heb je deze behandeling ook gehad? Dan ben ik benieuwd of je er ook zo positief over bent. Laat het me weten in de reacties.

Het heeft mijn leven weer leuk gemaakt.

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.