Planning is key

Waarom is het belangrijk om taken te plannen?

Planning is key, dat kan ik je met zekerheid zeggen.
Als je bezig bent met het opzetten van een website of als je al een blog hebt is het super belangrijk om taken vooruit te plannen. Er komt best veel kijken bij het opzetten en onderhouden van je blog/website.

Als je nog moet beginnen kijk dan eerst even bij Hoe begin je een blog met WordPress

Wat moet je plannen dan?

Nu zal je misschien denken "wat plan je dan"?
Het is toch gewoon een kwestie van verhaaltjes schrijven!
Dat zou je wel denken, maar in werkelijkheid moet er veel meer gedaan worden.
Hieronder een klein voorbeeld, opgesplitst in de start en in het onderhoud van een blog.

Opzetten website of blog

Een naam verzinnen
Een provider uitzoeken
Domeinnaam claimen
Welke niche gaat het worden
Wat doe je als eerste
Wanneer ga je in de lucht

Onderhoud website/blog

Welk artikel ga je schrijven
Waar haal je de informatie vandaan
Wanneer zet je het artikel online
Wil je een nieuwsbrief maken
Hoe houdt je de lezers tevreden
Hoe maak ik reclame

Als je een planning maakt kan je ook kwalitatief betere content maken. Je bent er namelijk doordachter mee bezig dan dat je even snel een blog schrijft. En juist die goede, informatieve en weloverwogen berichten zijn heel erg goed voor de vindbaarheid van je blog of website.
Een planning geeft je minder stress, maakt je productiever en zorgt ervoor dat je jouw doelen behaald. Het geeft je dus letterlijk rust.

Herken je dit?

Je hoofd loopt over van de ideeën, je klapt je laptop open en wil meteen aan de slag. Maar waar begin je, welk bericht zal je als eerste doen? Of je bent op internet naar informatie aan het zoeken, je ziet iets interessants wat je graag wil lezen maar het heeft totaal niks met je onderwerp te maken. Voor je het weet ben je een aantal uren verder en heb je nog geen informatie gevonden over het onderwerp. Dit is weggegooide tijd, zo kom je er niet.
Planning is dus key.

Door taken te plannen ben je bewust bezig met wat er gedaan moet worden. Zorg er dan wel voor dat de taken duidelijk zijn en niet zo algemeen dat je nog niet weet waar je moet beginnen.

Bijvoorbeeld:
Blogpost schrijven, dit is zo ruim in te vullen.
Verdeel deze taak in kleinere stukjes; informatie opzoeken, foto/plaatje zoeken, bericht opstellen, nalezen, SEO checken, content publiceren.

Zie je wat ik bedoel!
Door de taken kleiner te maken is het duidelijker wat je te doen staat en krijg je het ook makkelijker gedaan. Elke taak die je hebt voldaan geeft je een goed gevoel, dit zorgt ervoor dat je het leuk blijft vinden.
Ik zei het al een paar keer.........planning is key.

Planning is key

agenda, note book, schedule-3489747.jpg

Je kan elke dag een planning maken, voor een week, een maand of zelfs een heel jaar.
Ik ben van het wekelijks plannen, op zondag neem ik de tijd om de aankomende week helemaal vol te plannen. Daar zit ook sport, vrije tijd en dagelijkse dingen bij. Vergeet dit niet in te plannen, dat geeft rust en ontspanning. Het zit dan niet meer in je hoofd.

Juist die vrije tijd heb je zo nu en dan nodig, heel belangrijk om het leuk te houden.

Een fijne werkplek

Wat je ook niet moet vergeten is dat je een fijne werkplek voor jezelf creëert. In het begin zat ik op de bank met de laptop opschoot en ondertussen was ik tv aan het kijken. Ik was niet geconcentreerd bezig met mijn blogpost omdat ik afgeleid werd door de televisie. Het nadeel is dat je minder goede content schrijft, er langer mee bezig bent, achteraf veel moet aanpassen of verbeteren. Ook is het niet goed voor je lichaam als je uren in een slechte houding zit, je krijgt last van je rug, pols, schouders en nek.

Gun jezelf dus een fijne werkplek, je zal zien dat je productiever bent en met meer plezier aan je blog gaat werken. Zo hou je het makkelijker vol.

In mijn artikel Apps voor bloggers staan apps die je helpen met het plannen van je taken.

Ben jij van de planning of schud je de verhalen zo uit je mouw?
Laat het me weten in een reactie.

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.