Wat is een Bullet Journal

Bullet journal van het merk Scribbles that matter

Zo ziet een bullet journal eruit

Een van mijn hobby's is lekker creatief bezig zijn in mijn bullet journal.
Weet jij wat een bullet journal is?

Een klein stukje geschiedenis, het komt uit Amerika, verrassend genoeg. De Amerikaanse schrijver Ryder Carrol heeft het boekje bedacht om persoonlijke planning te organiseren in een handzaam boekje zodat je het makkelijk mee kan nemen in je tas.

Een bullet journal is een boekje met op alle bladzijden puntjes. Deze puntjes (dots) zijn bedoeld om makkelijker lijstjes, vakjes, lijntjes enzovoort te kunnen maken.
Iedereen gebruikt hem op zijn eigen manier naar zijn of haar wensen.

De meeste mensen gebruiken een bujo als agenda, planner en tracker. Maar je kan hem ook gebruiken als Art of Junk journal, daar kan je al jouw creativiteit in kwijt.

Een bujo begin je voor jezelf, om je leven beter te kunnen plannen en zo meer rust in je hoofd te krijgen. Of omdat je graag je creativiteit wil bundelen, bijvoorbeeld met plakken of tekenen.
Je bent vrij om dat te doen wat jij wil in je bullet journal.

Ik heb voorbeelden gezien waarin ze de belevenissen van de dag of week beschrijven door te tekenen met hier en daar een paar woorden. Maar ook heel gestructureerd met vakken en lijstjes.
Soms ook met hele verhalen, een mooie quote en plaatjes.
Er is zoveel mogelijk in de bujo wereld.

journal, bullet journal, planner-2553899.jpg

Wat heb je nodig om te starten?

Als ik een advies mag geven kan je het beste starten met een goedkoop notitieboekje, gewoon om uit te proberen of het wat voor je is. Het zou zonde zijn als je veel geld hebt uitgegeven aan een bullet journal die vervolgens in de kast blijft liggen omdat je het toch niks vind.
Ik ben begonnen met een bujo van de Hema. Deze was € 5,- en van een redelijke kwaliteit.
Verder heb je een pen nodig om mee te schrijven, dat is eigenlijk alles om al te kunnen starten.

Er is nog veel meer te koop om je bullet journal mooi te maken, maar het ligt eraan waarvoor je jouw bujo wil gaan gebruiken.
Wil je een Art journal dan zal je meer tekenspullen nodig hebben.
Bij een agenda gebruik je vaak vakken en lijstjes, dan is een liniaal of een sjabloon wel handig. Je kan hem opvrolijken met highlighter stiften of stickers.
Heb je er een dagboek van gemaakt dan gebruik je meestal veel plaatsjes, stiften, brush pennen, washitape, stickers, stempels, design papier.
Bij een Art journal is alles mogelijk, vaak is het een mengsel van verf, tekeningen en tekst. Sommige gebruiken ook plaatjes.

Maar het belangrijkste is dat er geen regels zijn, je kan alles met elkaar combineren. Hou er ook rekening mee dat het ongeveer een jaar duurt voordat je hebt ontdekt wat je wel en niet wil bijhouden in je bullet journal en je jouw eigen stijl hebt ontwikkeld. Daarom is het ook handig om te starten in een goedkoop journal, het is dan niet zo erg als iets mislukt (mentaal dan hè, iets dat in jouw ogen is mislukt kun je zien als een leerproces). Probeer gewoon van alles uit, zo kom je er achter wat je leuk vind.

Trackers om dingen bij te houden

getekende vaas met bloemen

Dit is een voorbeeld van een Mood tracker die ik heb gemaakt.
Een mood tracker is een manier om je humeur in bij te houden.
Door het bij te houden in een leuke tekening ziet het er vriendelijker uit. Het tekenen zelf werkt ontspannend en bevorderd de creativiteit.

Er zijn diverse trackers die je kan bijhouden, hieronder een kleine suggestie;

  • Mood tracker
  • Sport tracker
  • Water tracker
  • Dieet tracker
  • Social Media tracker
  • Pillen/supplementen tracker
  • No spend tracker

Je kan het zo gek niet bedenken of er is er wel één.
Voor inspiratie kan ik je adviseren eens te kijken op Pinterest, daar staan heel veel voorbeelden.

Kleine tip!!
Probeer niet te veel trackers bij te houden, dat gaat op een gegeven moment tegenstaan. De tijd die je hebt om in je bujo te werken ben je dan vaak al kwijt door alleen maar de trackers in te vullen. Dit werkt niet echt motiverend.

Wil je meer voorbeelden zien kan je op mijn Instagram #amandaswereld kijken.
Mocht je nog vragen hebben laat het me weten in een reactie onderaan deze blogpost of stuur me een @

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.