Mijn blog routine

Mijn blog routine uitgestippeld

Om mijn blog wekelijks te voorzien van content heb ik structuur nodig, ik maak hiervoor een blog planning. Als ik dat niet doe, heb ik nu al een paar keer gemerkt, moet ik de dag voordat mijn post gepubliceerd moet worden nog beginnen, het is dan echt een race tegen de klok om het op tijd af te krijgen. Op die manier is de lol van het bloggen er snel af.
Gestructureerd te werk gaan geeft rust in het hoofd en houdt het ook leuk om te blijven doen.

Buiten de rust in mijn hoofd en het plezier van schrijven merk ik ook dat mijn blogpost informatiever is en er mooier uitziet. Dat is juist mijn doel van het delen van mijn content, ik wil dat anderen er iets aan hebben. Voor mij is de blog routine heilig.

Bloggen naast je baan

In Mei 2021 ben ik dit blog gestart, toen had ik vakantie en dus heel veel tijd om alles op te zetten. Normaal werk ik vijf dagen in de week fulltime, dat is best pittig. Daarnaast moet ik mijn tijd indelen om ruimte te vinden voor het schrijven van mijn content en alles wat er nog meer bij komt kijken om een blog te onderhouden.
Één keer in de vijf weken moet ik op de zondag werken, ik kan mijn eigen tijd dan wel indelen maar het is toch een dag van zes uur extra werk. En om de week heb ik de vrijdag vrij, daar ben ik heel dankbaar voor.

In planning is key kun je lezen hoe belangrijk het is om taken vooruit te plannen.
Zonder die planning houdt ik het gewoon niet vol, de planning moet wel flexibel zijn. Er komt altijd wel iets tussen, maar met een beetje schuiven van taken is dat prima op te lossen.

Naast werken en bloggen heb je natuurlijk nog tijd nodig voor sport, huishoudelijke taken en ontspanning. Er zijn een paar televisieprogramma's die ik graag wil zien, ook die plan ik in als ontspanning.

Full time baan

Door mijn fulltime baan heb ik alleen in de avonduren tijd om te bloggen. Er wonen geen kinderen meer thuis en mijn partner is vaak in de avond aan het werk. Daar hou ik rekening mee in mijn planning, het is nou eenmaal niet zo leuk als mijn partner 's avonds thuis is en ik dan boven aan mijn blog aan het werk ben. We zien elkaar al niet zo veel dus als we dan samen zijn vind ik het belangrijk en fijn om samen dingen te doen.

Ik denk dat je nu een goed beeld van mijn bedrijvigheid hebt gekregen buiten het bloggen om. Het is wel belangrijk om te weten hoeveel tijd het bijhouden van een blog in beslag neemt. Nou zal dat altijd variëren omdat elk artikel dat je schrijft een andere tijd inneemt. Het ene onderwerp schud je zo uit je mouw waardoor het minder tijd kost om het compleet te maken. Terwijl een ander onderwerp meer voorbereiding vraagt waardoor je langer bezig bent om je erin te verdiepen en om informatie te verzamelen.

blog, blogging, write

Blog routine

Mijn blog routine ziet er als volgt uit;

  • Als eerste moet ik een onderwerp bedenken waar ik over wil schrijven. Omdat mijn blog post op zondagochtend gepubliceerd wordt begint mijn planning voor het nieuwe onderwerp op maandag.
  • Zodra het onderwerp bekend is kan ik informatie gaan verzamelen. Het ligt een beetje aan het onderwerp hoe lang ik daarmee bezig ben.
  • De verzamelde informatie zet ik gelijk in mijn blogpost. Het schrijven begint met de verzamelde informatie. Ik probeer zoveel mogelijk tijd aan het artikel te besteden in het begin van de week. Dan heb ik het meeste al gedaan en hoef ik aan het einde van de week alleen nog de puntjes op de i te zetten.
  • Om mijn blogpost onder de aandacht te brengen plaatst ik berichten op Facebook, Instagram en Pinterest. Deze berichten zet ik alvast klaar zodat ik ze kan plaatsen op tijden die mij het beste uitkomen. Op zondag heb ik genoeg tijd om dat voor te bereiden. Momenteel heb ik daar nog geen vaste dagen voor, ik ben nog zoekende welke dag en tijd het beste werken.
  • Op elke blog post staat een foto, die zoek ik tijdens het schrijven van het artikel uit, tenzij het artikel een recept is.
    Als ik een recept plaats op mijn blog dan maak ik de foto zelf. Ik wil namelijk alleen recepten plaatsen die ik zelf heb uitgeprobeerd en die ik ook lekker vind.
  • Voor het afwerken van het artikel heb ik niet zoveel tijd nodig, hier kan ik prima een uurtje voor vrijmaken voordat ik alles voorbereid voor de volgende werkdag.
  • Als het artikel helemaal af is lees ik het goed door en check ik de SEO punten die ervoor zorgen dat Google mijn artikel laat zien zodra iemand zoekt op het onderwerp.
  • Het laatste wat ik aan het artikel doe is het inplannen in WordPress. Zo komt het artikel automatisch online op de dag en tijd die ik heb ingesteld. Elke zondagochtend om 8:00 uur komt er een blog post online.

Vooruit werken

Stel dat je op vakantie gaat of minder tijd nodig hebt om een artikel te schrijven, dan kan je de rest van je tijd gebruiken om vooruit te werken. Ook dit hoort bij de blog routine, vooruit plannen is belangrijk als je consistent wil zijn in het plaatsen van content voor je lezers.

Wat ik ook doe is een lijst maken met ideeën om een artikel over te schrijven. Als ik dan even geen inspiratie heb kijk ik op die lijst, dat scheelt veel tijd om uit te zoeken waar je over kan gaan schrijven.
Vaak komt een onderwerp spontaan in me op, de lijst met ideeën staat op mijn telefoon omdat ik die altijd bij me heb.

Nu weet je hoe ik bezig ben met het schrijven van content voor mijn blog.
Handig voor de beginnende blogger, doe er je voordeel mee.

Hoe ziet jouw blog routine eruit?
Als je nog tips voor me hebt hoor ik die graag.
Laat gerust een reactie achter.

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.