Ethyleenoxide

Wat is Ethyleenoxide en hoe gevaarlijk is dit stofje

Ethyleenoxide is nu heel erg in opspraak. Regelmatig zie ik berichten voorbij komen waarin ze producten terugroepen. Maar wat is het eigenlijk voor stof en waarom wordt het gebruikt?

Ethyleenoxide is een gas wat gebruikt wordt als ontsmettingsmiddel, het dood bacteriën en schimmels.
Het gas heeft een kleine ringvormige structuur wat bestaat uit 2 koolstofatomen en 1 zuurstofatoom. Deze stof is verboden in de EU. En toch zit het in hele kleine hoeveelheden in ons voedsel, de grens ligt op 0,01 mg per kilo van het totaal product.

Andere benamingen voor ethyleenoxide zijn:
- Etheenoxide
- Epoxyethaan
- Dimethyleenoxide

Ethyleenoxide is niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar bij langdurig en veelvuldig gebruik kan het wel schadelijk zijn. Het is een giftige stof die onder bepaalde omstandigheden kankerverwekkend is en kan ervoor zorgen dat tumoren zich kunnen ontwikkelen.

scheikundig symbool ethyleenoxide

Waar zit het in?

Het is in oktober 2020 door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gevonden in sesamzaad wat afkomstig was uit India. Hierop zijn gelijk de terugroep acties begonnen.
Maar het blijkt ook te zitten in Johannesbroodpitmeel, vaak staat het op het etiket aangegeven als E-nummer E410.

Johannesbroodpitmeel wordt gebruikt om pap voor zuigelingen te maken. In de voedselindustrie wordt het ook als verdikkingsmiddel gebruikt.
Sesamzaad wordt veel in brood, crackers, bolletjes verwerkt. In de oosterse keuken zit het in vele gerechten, soms alleen als decoratie. Je hebt zelfs sesampasta, Tahini heet dit.

Ethyleenoxide wordt ook gebruikt om PCR-testen en mondkapjes te ontsmetten. Ze zeggen dat het vluchtige gas zich niet hecht aan oppervlakten of wattenstaafjes.
Ook in de medische wereld wordt het gebruikt bij de sterilisatie van bijvoorbeeld katheters, stents en wondverband.
Door de spullen te laten luchten valt de hoeveelheid ethyleenoxide onder de toelaatbare norm en is het niet meer schadelijk.

Wat zijn de risico's bij inname?

Ondanks dat de stof Ethyleenoxide verboden is in Europa zit het toch in ons voedsel, hoe kan dat nou?
Buiten de EU mag deze stof wel gebruikt worden als gewasbeschermer in de landbouw. Dus als wij ingrediënten importeren van buiten de EU en deze verwerken in onze voeding komt het in het voedsel wat wij eten. Besmette grondstoffen noemen we dat. Dat is ook precies de reden waarom er diverse producten zijn teruggeroepen uit de winkels.

Stel dat je elke dag brood eet waar ethyleenoxide in zit loop je een verhoogde kans op nier- of leverkanker.
Ook andere vormen van kanker en tumoren kunnen ontstaan na langdurig en veelvuldige inname van deze giftige stof.
Er is ook al gesproken over de aantasting van de voortplantingsorganen.

Terugroep acties

Zoals ik al eerder in dit blogpost heb verteld zijn er diverse producten teruggeroepen uit de schappen van supermarkten omdat de hoeveelheid toelaatbare ethyleenoxide te hoog was.
Er komen ook steeds meer producten bij die besmette ingrediënten bevatten.

Per toeval is deze stof in 2020 gevonden in een grote partij sesamzaad wat afkomstig was uit India. Vele broden, crackers, zadenmixen en kruidenpotjes zijn uit de schappen gehaald, ook de broden bij verse bakkers.
In 2021 is ethyleenoxide gevonden in een partij lijnzaad ook afkomstig uit India. gemberpoeder uit Frankrijk, rijstcrackers uit China, een stabilisator uit Turkije wat gevonden is in ijsjes.
Keukenkruiden als kurkuma, amarant, fenegriek, korianderzaad en peperkorrels bleken sporen van de giftige stof te bevatten. Veel van deze kruiden komen uit India, maar er staan momenteel diverse andere landen onder strenge controle.

Aangezien er veel ingrediënten geïmporteerd worden van buiten de EU zullen dit niet de laatste producten zijn die worden teruggeroepen.

Laat je me weten wat jij vind van deze giftige stof?
Ik zie je reactie graag verschijnen.

 

Misschien vind je dit ook een interessant artikel, het gaat over een hoge bloeddruk en hoe je die omlaag kan krijgen op een natuurlijke manier.

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.