Malta, Vliegvakantie

Lekker weg in Europa, op maar 3 uur vliegen vanaf Amsterdam zit je op het prachtige eiland Malta, dat ligt iets onder Sicilië in de Mediterrane zee. Wij zijn half mei hier naar toe gegaan, dan is het klimaat geweldig. Niet te warm, gemiddelde temperatuur was 25 graden. Maar de meeste dagen was het warmer, rond 28 graden.

Een beetje geschiedenis over Malta

In de prehistorie, rond 5200 voor christus, is het eiland voor het eerste gekoloniseerd door Sicilië.
In de jaren erna is het in handen geweest van de Grieken, Romeinen, Turken en Byzantijnen.
Rond 870 hebben de Siciliaanse Arabieren een deel van Malta ingenomen, waar uiteindelijk de Maltese taal gevormd werd.
In 1091 veroverde de Normandiërs Malta en viel het weer onder Sicilië.
Tussen 1282 en 1409 waren Malta en Sicilië onderdeel van het Aragons koninkrijk, het werd als een apart graafschap bestuurd.

Daarna is het eiland steeds christelijker geworden en op 23 maart 1530 door keizer Karel V aan de Johanieters gegeven. Vanaf toen werd het de Maltezer orde genoemd, deze bouwde grote vestingen in de steden Valletta, Mdina, Rabat en op het naastgelegen eiland Gozo.

In 1798 bezetten het Franse leger Malta, zij waren op weg naar Egypthe.
Maar in 1800 namen de Britten het weer in, zij gebruikten het eiland als marinebasis in de Middellandse Zee.
Tijdens het congres van Wenen in 1815 werden de rechten van de Maltezer orde afgenomen wegens dubieuze handelingen, waardoor het bijna twee eeuwen een Britse kolonie is geweest.

Met de tweede wereld oorlog is Malta zwaar gebombardeerd door de Duitsers.
Na 1974 is het eiland Malta een republiek geworden en vanaf 2004 is het toegetreden tot de Europese Unie. Momenteel worden er twee talen gesproken, Maltees en Engels.

Vertrek vanaf Schiphol

De laatste dingen in de koffers gedaan, afscheid genomen van de hond en met de taxi naar Schiphol gegaan, familie kon ons niet brengen op dit tijdstip.
Twee weken voor ons vertrek was uitgebreid in het nieuws geweest dat het een chaos was op Schiphol door stakingen en personeelstekort, we waren dus vroeg vertrokken om rekening te houden met lange wachttijden. Het inchecken van de koffers verliep vlot dus hebben we nog een bakkie koffie gedronken.
Na de koffie zijn we naar de controlepost gelopen, je weet wel, dat poortje waar je doorheen moet en waar ze je tas door de scanner halen. Om daar te komen moesten we in een rij aansluiten die al buiten de vertrekhal stond. Gelukkig liep de rij wel door en waren we na 10 minuten binnen, maar daar ging de rij dus verder de trap op naar boven. In een zigzag parcours kwamen we uiteindelijk na 45 minuten aan bij de controlepost. Best lang maar viel nog mee als je de verhalen hoorde van wachttijden van meer dan 3 uur.

Bij de juiste terminal moesten we nog even wachten voordat we het vliegtuig in mochten, dat verliep ook prima. Met een uur en een kwartier vertraging zijn we uiteindelijk de lucht in gegaan.
Het is maar 3 uurtjes vliegen, ik heb mijn tijd nuttig besteed door op mijn laptop te werken aan een online training die ik binnenkort ga lanceren.

Aangekomen in Malta stond de taxi al te wachten om ons naar het hotel te brengen, het was een praatgrage Indiër en onderweg wees hij van alles aan. Binnen een half uur waren we gearriveerd bij het Mayflower Hotel in St. Pauls Bay.

Na het inchecken werd de huurauto gebracht, deze hadden we de gehele vakantie tot onze beschikking. De eerste dag was nog spannend, ze rijden in Malta namelijk aan de linkerkant. Gelukkig hoefde ik niet te rijden, dat doet mijn man altijd.

We hadden de koffers naar de kamer op de 9e verdieping gebracht en zijn meteen naar een restaurant op zoek gegaan, ik had zo'n honger. Op aanraden van de receptionist zijn we naar Cheeky Monkey gegaan, 4 minuten lopen vanaf het hotel met een prachtig uitzicht op de zee. Een gezellig mediterraans restaurant met goed eten en fijne muziek.

Aan het einde van de dag sloeg de moeheid toe, we hadden nog een film gekeken op Netflix en vielen al vroeg in slaap.

De tweede dag op Malta

De eerste nacht hadden we prima geslapen, het bed lag heerlijk.
Voor de gehele vakantie hadden we ontbijt in het hotel, dat vinden we fijn om zo de dag te beginnen.

Vandaag wilden we met de auto rond gaan rijden om het eiland te verkennen. Het was wel gek om aan de bestuurderskant te zitten waar geen stuur was, soms stonden we dus ook aan de verkeerde kant van de auto om in te stappen. Het rijden aan de linkerkant ging prima, wel even wennen. Het is anders kijken, vooral op de rotonde en bij het invoegen.

In het stadje Rabat zijn we gestopt om wat rond te lopen. Veel historische gebouwen gezien, op een terrasje bij een prachtige kerk een kop koffie gedronken. Daarna de St. Pauls Catacomben bezocht. Je zag oude vondsten uit opgravingen en vele catacomben waar je in kon kijken, hier werden 500 doden bewaard. Het graf werd in de stenen uitgehakt, de doden werden er zo ingelegd, in een kist of in doeken gewikkeld en gebalsemd. Indrukwekkend om te zien hoe veel graven het waren, groot en klein maar ook smal. Met hele smalle looppaden er tussen in, een aantal meters onder de grond.

Kerk Mdina
Mdina
St. Paul's Catacomben, Malta

Daarna doorgelopen naar Mdina, de hoofdstad van Malta. Mdina is een ommuurde stad met veel oude gebouwen en prachtige smalle straatjes. Veel foto's gemaakt van de historie die we tegen kwamen.

Toen we weer verder wilde rijden kwamen we Rabat niet meer uit.
De route van Google wees ons steeds naar dezelfde weg, maar deze was afgesloten. Uiteindelijk kwamen we uit in Dingli waar we wat hadden gegeten en de weg gevraagd om eruit te komen.

Op de hotelkamer even onze rust genomen, ik was zelfs even in slaap gevallen.
's Avonds aan de overkant van het hotel gegeten bij Restaurant Lovage, ook een aanrader van de receptionist. Heerlijk gegeten, vooral de wijn was erg lekker 🙂

Na een verfrissende douche een paar cocktails gedronken bij Cheeky Monkey.

De derde dag op Malta

De derde dag op Malta hadden we gepland met de auto naar Magrr te rijden en met de ferry naar het eiland Gozo te gaan. In 20 minuten waren we op het eiland.
We hadden de zwem spullen meegenomen en zijn als eerste naar het rode strand gegaan, Ramla Bay. Met het snorkelmasker op de zee ingegaan maar helaas niet veel gezien, 1 krabje en wat visjes.
Nog een uurtje in de zon gelegen, dat was al snel te warm voor ons. Dus weer met de auto verder gereden.

We hebben een artilleriebatterij uit 1715 bezocht. Deze werd gebruikt om de kustlijn de verdedigen. In de jaren 70 was het een discotheek, maar die is in vlammen opgegaan. Nu ligt het er verlaten bij, alles ligt er nog en de schade van de brand is goed te zien. Om het gebouw liggen diverse zoutpannen, dat was mooi om te zien en apart om tussendoor te lopen.

Bij Island Sea zijn we met een bootje door de grot naar de zee gevaren om de blauwe grotten te zien. De schipper vertelde veel en wees dingen aan waar we naar keken. Een rots in de zee die op een krokodil leek, kwallen in de zee, het koraal onderaan de rotsen.

Rond 18 uur zijn we terug naar de ferry gereden en terug naar het hotel. Lekker onder de douche gesprongen, we waren een beetje verbrand dus goed ingesmeerd met aftersun.

Gegeten bij restaurant Luzzu, ook hier lekker gegeten.

De vierde dag op Maltra

Op de vierde dag hadden we een dagje gepland om met de Hop on - Hopp off bus mee te gaan. Dit concept kom je in veel grote steden tegen. Je koopt een kaartje waarmee je de hele dag kunt in en uitstappen op een bus die langs de highlights rijdt. Een ideale manier om veel te kunnen zien op je eigen tempo. In die bus krijg je oortjes mee die je kan aansluiten, zo krijg je informatie in je eigen taal over allerlei dingen waar de bus langs komt.

Er waren 2 routes waaruit je kon kiezen en omdat we op de derde dag al veel hadden gereden aan de noord kant van het eiland hadden we de south route gekozen.
De eerste stop waar we eruit waren gegaan was bij Sliema, een leuke stad aan het water. Mooie historische gebouwen maar ook een paar Winkelcentra en winkelstraatjes.

Daarna zijn we weer op de bus gestapt, we zaten boven in de bus.
De bovenkant van de bus is open dus konden we mooie foto's maken. De tweede stop waar we uitgestapt waren was Valletta, de hoofdstad van Malta. Valletta is echt een hele gezellige stad met heel veel mooie straatjes met winkels en restaurants. Valletta staat bekend om de vele verschillende balkons, houten, betonnen, ijzeren, open balkons en gesloten balkons. We hebben daar zoveel moois gezien, zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Uiteindelijk hadden we zoveel gezien en zoveel gelopen dat we de bus weer hadden opgezocht en terug naar het hotel wilde gaan. Alleen de bus volgt een vaste route en omdat Valletta redelijk aan het begin van de route lag duurde de terugreis erg lang, wel 3 uur.

Eenmaal terug in St. Paul's Bay hadden we een voetmassage geboekt, wat een verademing was dat zeg, we konden weer lopen.

De vijfde dag op Malta

De vijfde dag zouden we rustig aan doen, de voetjes wat rust geven. Vlakbij het hotel was een Nationaal Aquarium. Ik vind het erg leuk om de vele verschillende soorten te zien en ook hoe ze de aquariums hebben gemaakt. De opzet was erg leuk gedaan en ik heb weer een nieuwe vis leren kennen, de Longhorn cow.

longhorn cow vis

Na het bezoekje aan de visjes zijn we gaan chillen in het hotel. Maar omdat het zulk lekker weer was wilde we toch nog even gaan rijden. We zijn terug naar Sliema gereden en hebben heerlijk geshopt in de twee grote shoppingcentra.
Het was even zoeken naar de parkeergarage, je reed een tunnel in en door daar een afslag te nemen kwam je in een overdekte garage.

's Avonds wilde we graag een pizza eten, ik dacht dat ik die gezien had bij ons favoriete tentje. Helaas hadden ze die niet, het bleek een tortilla te zijn die belegd was met groenten en saus waardoor deze op een pizza leek. Hij was heerlijk, natuurlijk ook een paar cocktails genuttigd 🙂
Rond 20:00 uur zou een dj komen draaien, echter nemen ze de tijd op het eiland nogal ruim dus een uur later kwam hij eindelijk aan. We hadden gewacht op de dj maar helaas viel de muziek die hij draaide tegen. Hij had een keyboard erbij staan en wat hij speelde paste niet helemaal bij de muziek die hij draaide dus zijn we maar naar het hotel gegaan om tegen 10 uur alweer in slaap te vallen.

De zesde dag op Malta

Ring tattoo

De zesde dag kwam een beetje sloom op gang. We hebben wat gehangen en geslapen op de hotelkamer en op het balkon.
Eigenlijk hadden we nergens zin in. Uiteindelijk toch maar aangekleed en naar Valletta gereden, we wilden nog een paar souvenirs kopen.

Toen we in het centrum aankwamen stonden er allemaal praalwagens, het bleek carnaval te zijn. Dat was erg leuk om te zien, wat een feest en leuk verklede kinderen.
Na het kopen van de souvenirs zijn we naar een tattooshop gegaan en hebben we allebei een ring laten tatoeëren. Dat wilde we vorig jaar al doen maar was er niet van gekomen. De tattoo laten zetten deed geen zeer en bloede niet, een kroon op ons 35 jarig samenzijn.

Bij Restaurant Luzzu hadden we pizza besteld, eindelijk een echte pizza dachten we. Maar na een paar stukken heb ik hem laten staan, er zal veel teveel kaas op waardoor het gewoon niet lekker was. De manager was zo vriendelijk om mijn pizza niet in rekening te brengen.

De zevende dag op Malta

De zevende dag hebben we eindelijk eens uitgeslapen, dat hadden we blijkbaar nodig.
Na het ontbijt hebben we door de straatjes rond het hotel gelopen, we kwamen er achter dat er meer zat dan we dachten. Veel souvenirwinkels en restaurants.

's Middags hadden we een dagje spa geboekt, even ons lichaam laten verwennen. De spa zelf stelde niet veel voor, er was één jacuzzi en een zwembad. Voor ons maakte dat niet uit want mijn man had allerlei dingen geboekt. We begonnen met een ontspannende massage voor het hele lichaam, daarna een pedicure, een gezichtsbehandeling en aansluitend nog een manicure.
We kwamen er als herboren weer uit, heerlijk!!

Verrassend genoeg hadden we weer gegeten bij Cheeky Monkey en natuurlijk met een cocktail de dag afgesloten.

De achtste dag op Malta

De achtste dag was de laatste dag dat we met de auto op pad konden. Tja...wat ga je doen als je alles al gezien hebt op het eiland? We hadden de tip gekregen om te gaan shoppen in winkelcentrum Centreparc in een kleiner plaatsje. Helaas stelde het niet zoveel voor, ik heb daar wel 3 potjes gellak gekocht voor mijn nagels. Daarna zijn we toch maar weer  naar Sliema gereden om weer rond te lopen in The Point. We hadden zoveel kleding gekocht dat we ons afvroegen of dit wel allemaal in de koffers ging passen.

Ons diner bij Cheeky Monkey bestond uit hamburgers, voor mij natuurlijk een vegetarische burger, die waren echt geweldig. Mijn man had gekozen voor de King Kong, die was zo groot dat hij hem niet eens op kreeg.

's Avonds alvast de koffer ingepakt met alles wat we niet meer nodig hadden. Ze zaten toen al aardig vol en er moest nog meer bij.

De negende dag op Malta

Op de negende dag hadden we gepland om met de cruise naar het eiland Camino te gaan. Die boot bracht je naar het eiland waar je 4 uur kon doorbrengen. Het eiland Camino staat bekend om de Blue Lagoon, een strand met super blauw water. Het was erg druk aan dat strand dus hebben we ergens anders een duik in het blauwe water genomen. Er was niet veel te doen, heel het eiland bestaat uit vulkanische grond. Er wonen maar 6 mensen (een gezin) en er is niks anders dan blauw water, prachtige baaitjes en een mooi uitzicht. Heel toeristisch hadden we een cocktail gehaald die ze in een ananas serveerden, erg leuk en lekker.
We hebben ook een ritje gemaakt met een powerboot waar 600 pk achter hing, gaaf hoor.

Als afsluiter van de vakantie hadden we weer bij Cheeky Monkey gegeten en wat cocktails gedronken.
We hadden de koffers verder ingepakt en zijn op tijd naar bed gegaan, we moesten namelijk heel vroeg opstaan.

Blue Lagoon op Camino eiland

De laatste dag op Malta

Op de laatste dag ging om 4 uur de wekker. Omdat we geen gebruik konden maken van het ontbijt hadden ze voor ons een tasje gemaakt met brood, drinken en fruit erin. We stonden buiten te wachten op de taxi en aan de overkant van de straat stond een ouder echtpaar ook te wachten. Hun taxi had er een half uur geleden al moeten zijn, maar was niet komen opdagen. We hadden geadviseerd om bij hun hotel binnen te vragen of ze een taxi konden bestellen. Ze spraken geen Engels en vertelde dat er niemand bij de receptie was, ze wisten niet hoe ze het op moesten lossen en hun vlucht ging al om 7 uur. We hebben ze geholpen door bij ons hotel te vragen om een taxi te bellen voor ze.

Om 5 uur kwam de taxi ons ophalen om naar het vliegveld te gaan.
En een paar minuten later ook de taxi voor de oudjes. Op het vliegveld kwamen we ze weer tegen, ze bedankte ons hartelijk voor de hulp.
Op het vliegveld nog 2 souvenirs voor onszelf gekocht en met 10 minuten vertraging was het vliegtuig vertrokken. Om 11 uur kwamen we op Schiphol aan, wat een drukte was het daar. Dat waren we niet gewend, op Malta heerst zo'n ontspannen sfeer.
Het wachten op de koffers verliep snel en de taxi die we al voor de vakantie geboekt hadden stond ook al op ons te wachten.

Thuis wachten mijn schoonmoeder en ons hondje ons op, later kwam mijn dochter met kleinzoon langs. We hadden lekker over de vakantie gekletst en de souvenirs uitgedeeld.

Fijn om weer thuis te zijn, maar wat hebben we genoten van het prachtige eiland Malta. Echt een aanrader als je een relaxte vakantie zoekt, zeker in mei is de temperatuur prima te doen.

Ben je benieuwd waar ik nog meer op vakantie ben geweest?
Kijk dan bij Weg in eigen land of Zakynthos, Griekenland

Deel het bericht gerust

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.